Palveluja kotiin


 

 
 

Mutta mikä se koti oikeastaan on ?
Koti tai asuinpaikka on asuinpaikka, jota käytetään pysyvässä tai puoliksi pysyvässä asunnossa yksittäisen, perheen, kotitalouden tai useamman heimon perhettä varten. Se on usein talossa, asunnossa tai muussa rakennuksessa tai vaihtoehtoisesti matkaviestimessä, asuntolaivalla, yurtyllä tai muulla kannettavalla suojalla. YK: n ihmisoikeusjulistuksen 12 §: ssä vahvistettu perustuslaillisen oikeuden periaate monissa maissa, joka liittyy ihmisoikeuksien julistuksen 12 artiklaan, on kotikunnan loukkaamattomuus yksilön suojapaikkana ja turvapaikkana. Kodit tarjoavat yleensä alueet ja tilat nukkumiselle, ruokaa, ruokailua ja hygieniaa. Suuremmat ryhmät voivat asua hoitohenkilökunnassa, lastenhuoneessa, luostarissa tai muussa vastaavassa laitoksessa. Tontti sisältää myös maatalousmaan ja kotieläimiä varten tarvittavat tilat. Jos turvallisempia asuntoja ei ole saatavilla, ihmiset saattavat asua epävirallisissa ja joskus laittomissa hökkeleissä, jotka löytyvät slummeista ja hautauskaupungeista. Yleisemmin "koti" voidaan katsoa maantieteelliseksi alueeksi, kuten kaupunki, kylä, esikaupunki, kaupunki tai maa. Siirtymäaikaista majoitusta käsittelylaitoksessa muutaman viikon ajan ei yleensä pidetä tarpeellisena pysyvän vakinaisen sijainnin korvaamiseksi "kotona". Vuonna 2005 100 miljoonalla ihmisellä arvioitiin olevan kodittomia. Kotiin liittyy myös kotirauha eli ihmisten kotielämää ei saa häiritä eikä toisten kotona tai pihoissa saa esim. valokuvata tai käyttää muita vastaavia laitteita.

Terveetkin ihmiset tilaavat kotiinsa kaikenlaisia palveluja, mutta suurin osa tarvitsijoista on ikäihmisiä tai liikuntarajoitteisia. He tarvitsevat kotiinsa kaikenlaisia apuvälineitä ja usein julkinen sektori tukee niiden hankkimista. Onneksi siihenkin saa apua. Yksi paikka on esimerkiksi http://www.invapalvelu.fi/. Tarjolla on invanostimia, auton apuvälineitä ja muita vastaavia tarvikkeita.
Näitä kodin ja wc:n apuvälineitä ei kuitenkaan pidä sotkea julkisten saniteettitilojen varusteisiin. Vaikka niistäkin aina löytyy inva-wc niin lisäksi myös sinne tavalliseen vessaan hankitaan kaikenlaista varustetta, kuten vedetön pisuaari tai urinaali ja lisäksi käsienkuivain. Tosin senkin hygieenisyydestä on viime aikoina käyty aika paljon keskustelua. Joidenkin mielestä tuo puhaltimella toimiva käsienkuivain ei ole terveellinen vaan se levittää pöpöt ympäriinsä. Sen sijaan vedetön pisuaari on nykypäivää, ympäristöystävällinen ja taloudellinen. Niitä myy esim. http://www.saneco.fi/vedeton-pisuaari/
Ja vaikka ei uskoisi, niin tuollaiset ovat tosiaan koko lailla hajuttomia. Jos niitä vaan on viitsitty siivota säännöllisesti.
  

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2010-2016 Yhteystiedot: Eagle Condor Jyväskylä, eaglecondor@eaglecondor.net