Rakentaminen ja remontointi


 

 


Mitä on rakentaminen?
Rakentaminen on rakennuksen tai infrastruktuurin rakentaminen. Rakentaminen eroaa valmistuspaikasta, koska valmistus käsittää tyypillisesti samankaltaisten tuotteiden massatuotannon ilman nimettyä ostajaa, kun taas rakentaminen tapahtuu tyypillisesti tunnetulle asiakkaalle.  Teollisuuden rakentaminen käsittää 6 - 9 prosenttia kehittyneiden maiden bruttokansantuotteesta. Rakentaminen alkaa suunnittelusta, suunnittelusta ja rahoituksesta. ja jatkuu, kunnes hanke on rakennettu ja käyttövalmis. Laajamittainen rakentaminen vaatii yhteistyötä monilla eri aloilla. Arkkitehti hallinnoi työtä normaalisti, ja se valvoo rakennussuunnittelua, suunnittelua, rakennuttajaa tai projektinjohtajaa. Suunnitteluun ja toteutukseen osallistuvien on otettava huomioon kaavoitusvaatimukset, työn ympäristövaikutukset, ajoitus, budjetointi, rakennustyömaan turvallisuus, rakennusmateriaalien saatavuus ja kuljetus, logistiikka, rakennusviiveiden ja hinnoittelun aiheuttamat haitat yleisölle. Suuria rakennushankkeita kutsutaan joskus megaprojekteiksi.
 
Monesti rakentamisessa ensimmäinen vaihe on purkaminen. Monet rakennukset tehdään samalla paikalle, josta ensin puretaan pois vanha rakennus. Purkamisessa on omat huomoitavat tekijänsä. Yksi niistä on nykyään asbesti. Sitä käytettiin aikoinaan laajalti eristysmateriaalina ja nykyään kun niitä puretaan niin täytyy huomioida asbestipölyn vaarallisuus. Siksipä laki määrää nykyään että asbestikartoitus on pakollinen toimenpide kun puretaan vanhempia rakenteita. Asbestikartoituksia tekee moni yritys ja asbestikartoituksen hinta on kohdillaan mm. www.asbestos.fi ja jos itse asbestikartoituksesta haluaa lisää tietoa niin hyvä osoite on www.asbestikartoitus.pro. Varsinais-Suomen suunnalla saman alan palveluja tarjoaa Varsinais-Suomen Erikoispurku ja heilläkin asbestikartoitus hinta näyttäisi olevan kohtuullisen huokea. Sama yritys tarjoaa myös asbestipurkua ja muita purkutöitä kun tarvitaan pölysuojausta.
Kaikessa purkutyössä myös työkalut ovat merkittävässä roolissa, betonia poistetaan piikkaamalla ja puumateriaali purkuraudalla, moottorisahalla, kirveellä ja hienosäätöä jopa puukolla. Näissä hommissa täytyy olla kirveen terät ja puukot hyvässä terässä, muuten hommasta ei tule mitään.
Monesti purkutöissä tulee vastaan myös hometta, tällöin on hengityksen suojaus paikallaan ja paras on että paikalle tilataan ihan asiaansa perehtynyt homesiivous -yritys. Homepuhdistus on kuitenkin sellainen operaatio, joka pitää tehdä huolella. Rakenteisiin ei saa jäädä hometta ainakaan sellaisissa tapauksissa kun osa rakenteista säilytetään. Homesiivous -palveluja tarjoaa www.pro-puhdistus.com. Hoitavat myös muut sisäilmaongelmat ja puhdistukset.
Toisaalta aina kaikki rakennusprojektit eivät ole suuria rakennuksia vaan toki ihmiset kotonaan tekevät pienempiäkin remontteja kuten vaikka seinien maalausta tai keittiön uusimista. Tällaisissa tapauksissa joskus apuna on rakennusfirmasta tilatut tekijät, joskus apuna on lähistöltä tilattu mökkitalkkari ja joskus tehdään ihan omin voimin talkoilla. Toki ihan kaikkea ei kannata tee-se-itse miesten ja naistenkaan tehdä. Yksi vaativampi työ on esimerkiksi rappusten rakentaminen. Portaat täytyy kuitenkin olla erittäin tukevat ja kestävät. Toinen vastaava esimerkki on saunan lauteet, hyvät lauteet kestävät vuosia eivätkä ainakaan romahda saunojan alla. Lisäksi sekä portaissa että lauteissa täytyy olla tukevat kaiteet. 
Hyvä on myös pitää mielessä niin suurissa kuin pienissäkin projekteissa se asia, että kun joku rakennus on saatu valmiiksi niin ei ne kulut siihen lopu. Kaikki rakennukset kuluttavat rahaa olemassaolollaan. Yksi suuri menoerä on käyttövesi ja sen lämmitys. Vedensäästö olisi nykyään erittäin suotavaa, sitä kun ei tällä pallolla riitä muutenkaan kaikille. Veden säästäminen onnistuu monilla eri tavoilla ja varsinkin taloyhtiöiden kannattaa pyytää ihan ammattiapua vedensäästön toteuttamiseen. Sellaista tekee mm. www.greonia.fi/vedensaasto.html
Toinen ehkä vielä suurempi menoerä rakennuksissa on sähkö. Hyvä sähkösuunnittelu on kaiken perusta, koska se vaikuttaa erittäin paljon rakennusaikaisiin kuluihin sekä myös sähkönkulutukseen jatkossa sitten kun rakennus on käytössä. Sähkösuunnittelun lisäksi tai ehkä sen osana oleellinen asia on valaistussuunnittelu. Sekin vaikuttaa hyvin paljon rakennuksen säännöllisiin menoihin ja sen lisäksi valaistussuunnittelulla on tärkeä tehtävä viihtyvyyden kannalta. Helsingissä monet yritykset ovat tämän huomanneet mutta moni pohjoisempana oleva ei sille juuri anna arvoa. Kyllä valaistussuunnittelu pitäisi hoitaa Helsingissä ja muuallakin hyvin. Hyvä suunnittelu säästää paljon rahaa rakennusvaiheessa ja valmiissa kohteessa on huomattavasti mukavampi olla silloin kun valaistus on kohdallaan.
 


 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2010-2016 Yhteystiedot: Eagle Condor Jyväskylä, eaglecondor@eaglecondor.net